Feb 25, 2011

warkah seorang kakak utk adik perempuan.

salam.

just wanna share something from fynn jamal's blog.
here,warkah seorang kakak kepada adik perempuan nya.
Mahal by Fynn Jamal.
assalamualaikum dan salam penuh cinta dari kakak. apa khabar? semoga sihat dan aman, semoga sejahtera dan sentosa. untuk kakak di negeri jauh ini, alhamdulillah --berbiasa2 dan bertenang2 sahaja.

adikku Perempuan,

bagaimana hidupmu lewat kebelakangan ini? apakah elok? apakah molek? maafkan kakak kerana sudah terlalu lama tidak berutus surat, bertukar hikayat melalu warkah. arakian hari2 kakak semenjak dua ini terlalunya sibuk dengan pelbagai. harap dimaafkan. harap diampunkan.

adikku Perempuan,

mengenai soalan kamu tentang kekasihmu si Lelaki itu, sukar hendak kakak jawabkan. kakak sendiri masih mencari makna hidup sambil memperinci iman; gerun untuk kakak berikan kata2 hikmah untukmu. tapi kakak cuba juga.

adikku Perempuan,

mahalkan diri kamu itu, dik. jangan dilelong2 pada sesiapa sesuka rasa. sabarkan diri kamu dan yakinkan pada diri yang kamu ada harga. biar ditempik seribu orang, tuhan itu maha kaya, dan dia akan bagikan kamu seseorang yang selayaknya.

kuncinya hanya tunggu.

lebih cantik seorang kamu itu kalau bijaksana dan hebat sifat diri. seperti pusaka lama yang dimahukan dan diidam2, tapi terkhusus untuk dibeli juragan dan bukan orang kebanyakan. rasakan manis cinta pertama bersama tuan yang memilikmu sehingga habis usia dunia. atau kelak kamu akan merasa ralat kerana pemilik abadi cuma mendapatmu yang sudah sisa.

adikku Perempuan,

apalah digentarkan mati seorang, tak dikasih tak disayang tak dipandang. kalau sungguh imanmu pada tuhan, pasti kamu sedar yang tidak pernah walau sekali kita ditinggal belakang. setiap masa, tuhan itu penuh kasih, melimpah sayang, selalu memandang. kita selalu ada tuhan, dik. sentiasa. setiap masa.

dan sudah dijanji pada kita yang setiap kita tercipta sama pasangannya. maka percaya. dan tunggu datangnya dia. satu2nya dia. berhati2, wahai adikku Perempuan, bila datangnya jutaan Lelaki merempuh pandang, jangan terus2 rangkul kamu itu kamu depang. ingat, dan ingat selalu; semua itu tentera2 iblis yang mahu menggoyah iman kamu.

namun ah kalau pula ditunggu satu2nya dia yang tak kunjung tiba, berimanlah pada janji2nya yang kita semua sudah ditakdir berdua2. kalau tidak dijumpakan kita di dunia, apa dimarah; bukankah lebih manis bersua di syurga? kalau di setiap puisi dan lagu kamu nazamkan penantianmu ke pintu syurga, nah~ ini masanya, bukan?

adikku Perempuan,

kalau sungguh sudah terlepas rasa mengharap cinta pada Lelaki, kuncikan maruahmu dalam peti besi yang paling waja. ambilkan kuncinya dan buangkan ke laut, atau mintakan ayahbonda pegangkan sehingga tiba masanya. ingatlah, adikku Perempuan, tak ada parang yang mahu bersarung buruk; segaknya kan hilang, garangnya kan terbuang. dan kalau pun ada, kakak begitu pasti yang merananya kamu. kerana untuk parang secantik itu, semahunya kamu hendak menjadi sarung bertatah permata hanya untuk dia.

adikku Perempuan,

masa adalah sesuatu yang jahat untuk kaum kita. jasad kita adalah makanan utama usia. maka segalanya perlu teratur molek dan cantik. mungkin, adikku, kerana itu kita begitu terdesak untuk setiap apa yang kita susun dari seawal remaja. nasihat kakak, wahai sayangku, berhentilah kau kejarkan sesuatu yang tak terpegang itu. berhenti dan terima dengan tangan terbuka yang setiap apa yang terjadi adalah tulisan dari cerita tuhan. lebih keras kau genggam takdirmu, lebih teruk nanti akan jatuhmu.

adikku Perempuan,

akan datang bila setelah semuanya kamu kerjakan, takkan tercukup pada mata Lelaki. usah kau deraikan airmata kamu itu, dik. bila tiba hari itu yang setiap usaha keras kamu dibalas tuba dan celaka, amankan hati kamu dan senyumkan sahaja. bisikkan pada jiwa kamu yang sungguh sesuatu itu bukan rezekimu. khabarkan pada hati kamu yang kamu sudah cuba setiap termampu untuk Lelaki kamu. ujarkan terima kasih pada diri kamu yang sudah menghempas-pulas setiap darah yang memeluh tubuh itu.

lurutkan dada kamu dan kata:
aku sudah cuba.

adikku Perempuan,

ada masa, tuhan mahu menduga iman yang terselit dalam dada. apakah kita lebih mengasihi Lelaki; atau Dia --yang mencipta Lelaki untuk kamu dapatkan. apakah kita lebih mencari Lelaki; atau Dia sendiri --yang mencipta Lelaki untuk kamu kejarkan.

adikku Perempuan,

kamu lebih tahu bagaimana untuk menghidupi hidupmu. kakak juga antara bidadari yang tersungkur, maka di manalah layaknya untuk kakak menjawab persoalan kamu itu. kalaulah ada apa2 yang mampu kakak paksakan untuk kamu telan intinya adalah ini: mahalkan diri kamu. jangan pun dijual pada orang sebarang2. kamu lebih tinggi dari apa kamu rasakan. pekakkan telinga pada lidah2 iblis yang mengajak kamu meniaga maruahmu secepatnya dek takut luput tarikh molekmu --kerana cantik kita tak berpenghujung bila mana dipelihara cantiknya kita itu.

adikku Perempuan,

semoga bertemu dalam lain2 warkah. sambutlah salam kasih dan cinta dari kakak ini, semoga terlerai setiap gusar risau hidup dunia yang tidak ke mana ini. semoga ayah dan bonda tidak pernah lari dari ingatan kamu.

sampai jumpa,
kekandamu;

fynn jamal,
bidadari rosak sayap,
di negeri jauh.

ye.aku tersentak sekejap baca warkah ni.perlu muhasabah lebih dalam.

Feb 17, 2011

=)

salam.
bukak blog acik.
latest entry,comel sungguh gaya cerita..jap,nk copy paste.

Azlan telah 2x gagal dalan ujian lorinya di Puspakom. dia telah buat sehabis baik utk lori itu,tp malangnya gagal bila diuji di Puspakom. Azlan buntu memikirkan apa lg yg perlu dibuat utk lori nya lulus ujian Puspakom. dia dah repair, dah cat, semua dah ok.

sehinggalah pd kali ke 3, dia dikehendaki utk lorinya di uji.

Azlan menelefon ibunya, meminta ibu nya mendoakan ia. semoga lori nya lulus ujian kali ini.

dan hari itu dia gembira,akhirnya lori itu lulus ujian puspakom.

saya cuma berkata pd Azlan, si mangsa,

"pasaipa tak suruh ma doa masa awai2 lg? kali ke 3 baru nak suruh ma doa. mcm taktau ma kan ada magic."

Azlan dlm cerita di atas,ada kaitan dgn yang hidup.=)

oh.tokma sy memang ada magic..alaaa..magic doa seorang ibu..tapi memang magic abis lah!even magic ni sampai kena tempias kat cucu dia jugak.^^

erm...
readers,nak mintak tolong korang2 doakan my tok ayah..
keluar masuk hospital dah jadi perkara biasa.
ICU pun sama..sekarang,dekat hospital je.
sakit..macam2 penyakit ada.
tolong doakan dia bagi bermaya sikitlah.even tak sihat mana,tapi at least bermaya.mampu tersenyum,cakap pun dah ok bagi kami.='(
thanx.

end of story..

till then,
me.

Feb 8, 2011

lil' bit story bout my trip.;)

salam uollsss!

as promised*err..ade ke aku janji eh?* tapi x kesah lahh...
here,some pics from my Spore trip with lovelies.
oh,mereka sangat lovely oke.serius.tak tipu.*tunjuk muka inesen* 

Alhamdulillah..sepanjang trip,takde pape yg tak dikehendaki berlaku..melainkan hujan non-stop from the day we arrived till the day we left Singapore.T_T
and really,we had fun.so much fun..sampai the night before we left Spore,tak tidur.oke,itu tipu..tidurlah pukul 4.30pg..buat ape?errr..ntah.serius.random talk with each other.;D

i've been to sentosa island..okayyy,sangat banyak perubahan..
yelah,last aku pegi sane pun time umo 9 taun?10 taun?time kecik2 skirt singkat2 lagi.=P

one thing aku suka bout Spore - their MRT service.awesome gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
beli tix kat machine je n saaaaaaangat susah nak jumpa machine yg rosak,out of service la mende la..dan sangat punctual.tak mcm ktm.aish.=_="
then bila kite dah sampai kat destinasi yg dituju*ecehhskemaweh* bila refund balik tix tu,akan dapat one dollar..kira macam deposit time beli laaa..oh.saya sangat suka.=D

one thing yg aku geli kat Spore - err..couple yg berkelakuan agak sumbang mambang kat dlm MRT,public,dan sewaktu dgn nya..
adoi.banyak kottt..aku ada la amik gambar 2 3 couple gitu..kehkehkeh..ye,sy kijam.=P

done lah.tak mo cakap banyak,here..let the piccas do the talking now...




gambar last tu dah macam anak ayam je kan?x pun org DIGI..kekekek.=P
oh.kamilah cheeky generation.debut 30th jan 2011..XD