Dec 29, 2015

Paradise on Earth. 3

Salam..


so, the 4th day. woke up early. breakfast and we went to Yao Shan. Yao Shan is the highest point in Guilin. sebab winter, so cuaca dekat sana memang totally sejuks sangats. ketaq-ketaq lutut sis dekat puncak. sebelum naik tu, our group habis borong semua winter jacket PRC, sewa 10 yuan satu. memasing pakai dah macam panda warna hijau semua. gebu-gebu jadinya sensorang. leulz 
angkatan PRC import. hahahaha. macam penguin hijau. 
untuk sampai ke puncak, kami kena naik cable car. masa Crystal inform yang kena naik cable car, yakin habis macam cable car biasa, yang boleh naik ramai, pastu berdinding, tutup semua tu. sekali...takde maknanya cenggitu. cable car atau rasanya much prefer as cable chair ni memang wall-less, takde dinding, tapak nak pijak semua takde. kerusi semata dengan pengadang untuk safety. tu je lah. naik berdua atau sorang. dah la bukan sekejap, dalam 20 minit la jugak nak sampai puncak. dengan ada time nya curam semacam nya, pastu gegar lah ape lah. dengan angin pulak pagi-pagi tu. gerun sistur tahu? geli tapak kaki kot masa naik tu. sebab rasa macam takde apa nak pijak. sampai puncak, semua ketaq lutut. comel sungguh. kekekekek. so, we spent like 20 mins up there, ambik gambar view semua. sadly, view tak berapa nice sebab foggy. berkabus. sobs. tapi to witness the miniature of Guilin from bird's eye view..it was stunning. rasa kecik sangat diri ni. Allah is the best creator, the best painter ever. 
cable chair. 

view at the top of mountain

view at the top of mountain

view at the top of mountain

the most exciting part is, time nak turun from the top. to those yang pernah naik Luge dekat NZ or SG, dekat sini pun ada uolsss ! tapi takde la jalan dia besar cam NZ dgn SG tu. dia slide. slide atas besi yang panjang dan narrow. best sangat ! bayar 45 yuan sorang, then turunlah via slide tu. kalau tanak turun dengan cable car, boleh pilih this option. less scary than that cable car. for me lah at least. hahaha. it was fun! kena naik cable car dari top of mountain, pastu turun dekat check point dia, beli tiket, then naik slide tu sampai bawah. totally worth the money. kalau lah tak rush and dorang ada pakej untuk naik cable car just to ride the slide, memang sis dah repeat lagi sekali. tutup mata je la naik cable car tu untuk sampai check point. hiks. 
staff tengah sliding down from top of mountain

the slide route

cik wati ready to sliiiideeee. 
from there, we went to bamboo factory, again. gov factory guys, memang kena pergi. then, we had lunch at the same restaurant near to the mosque and then kami pegi menonton Dreamlike Li River, an acrobatic-ballet show yang menceritakan tentang Li River and the beautiful Guilin. then, we headed to Shanhu Lake, for the Sun & Moon Pagoda. okay this pagoda connected to each other thru underwater glass tunnel. im not sure boleh masuk ke tak, but as what i read, macam nice je tunnel ni. hmmm. kena repeat ke cane ni. :p these pagodas also known as Silver & Gold Pagoda sebab lightning at night. yang Sun Pagoda tinggi sikit dari Moon's one. view pagoda ni memang stunning time waktu malam. lawaaaaa sangat! sesiang nampak dull, tapi bila malam, pheuwww. lawaaaa ! Shanhu Lake ni betul-betul located near to Guilin City Center. near to Zhenyang Walking Street. nak ke pagoda ni kalau ikut walking street ni, u guys akan lalu a part of street yang jual baaaaanyak souvenirs. kat situ korang tawar lah habis2, dapat lah souvenirs harga murah. kalau tanak tawar kat situ, if ikut pakej, selalu guide akan offer ada lady ni pegi bilik korang bawak macam-macam jenis souvenir untuk korang beli dengan harga yang rendah dari dekat luar. kira shopping dekat bilik je. takyah pegi kedai-kedai dekat luar sana. bahagia betul. 
Dreamlike Li River show


Sun & Moon Pagoda at day

Sun & Moon Pagoda at night

Sun & Moon Pagoda or Silver & Gold Pagoda at night

and then, we back to hotel, dinner and free&easy time. so, as usual lah, sis ni memang kaki explore sikit, pantang rasa agak mampu, memang jalan je lah. i had a great night that time. berjalan ke pagoda tu again, and then walked along the river sampai next bridge near to fubo hill. lepak-lepak tepi sungai tengok anak muda Guilin pasang lantern, hanyutkan bunga lili. malam minggu kan? meriah nau nau dekat tepi sungai tu. and that's the end of the trip. 
Li Riverside

haaa nampak tak dua lantern tu. tengah-tengah tu full moon. 

end of day 4. 

the next day, pagi dah hujan lebat. had breakfast dekat nearby restaurant, then headed to airport. Crystal helped us sampai immigration. and our trip ended. it was a very nice trip. new experience. new memories. i strongly suggest u guys untuk pergi Guilin. memang paradise that left on earth. sangat. 

the end. 

i'll try to write on my Aceh's trip and the Tokyo that i skipped. sorry.

till then, 
xoxo, pinat. 

No comments: