Feb 11, 2015

Cairo, Egypt - Mesir Part 7 - budget + itinerary

Salam.


now we've done with all 6 parts , 6 days of our journey in Cairo, its time for the budget and overall itinerary !

okay. here, iols letak rough itinerary from day 1 till day 6. hopefully it helps anyone yang membaca ini. ^^

day 1 : 
Maqam para Auliya' (with help from Al-Azhar students) 

day 2: 
Giza Piramid
Sphinx
Masjid Amr Al-Aas
Masjid 4 Mazhab
Masjid Rifa'ie
Sunset @ Jabal Muqattam
Nile Cruise (+ dinner)

day 3:
Alexandria. 
 - Muntazah
 - Istana Raja Farouq
 - Maqam Nabi Daniel + Luqman Al - Hakim
 - Kubu Salahuddin
 - Library terbesar di Afrika

day 4:
Kubu Sultan Salahuddin @ Cairo
Masjid Al-Azhar
Pasar Hussein (Khan Al-Khalili)

day 5:
Fayoum
 - Tasik Qarun
 - Qasr Qarun
 - Wadi El-Rayyan (air terjun padang pasir)
 - Kincir Air Nabi Yusuf

day 6:
Muzium Mesir
-end-


MY Budget:

Flight tix Etihad : MYR2600
Guesthouse: +/- MYR150 / pax / 5 nights
Transport/Tour: +/- MYR305 / pax / 6 days
Entrance Fee:
 - Piramid : +/- MYR40
 - Nile Cruise : +/- MYR60
 - Muntazah : +/- MYR9
 - Kubu Salahuddin @ Cairo : +/- MYR30
 - Wadi El-Rayyan : +/- MYR9
 - Muzium : +/- MYR38
Misc: MYR400
Food: MYR150

Total: MYR 3791 / 6 days


i admit this is not a budget tour. but i think this is like...one of the affordable one? not sure bout others tho. i think there are people that can make this trip like waay cheaper than me. so yeah. 

oh, for those yang cari pasal simcard yang okaaaaay sangat untuk trip egypt/mesir korang. i suggest Mobinil. simcard 15LE, topap 60LE, boleh subscribe 3GB data for 50LE. and internet dekat mesir sangat sangat sangat everywhere. 

tipulah kalau iols cakap tanak pegi lagi. even the surrounding secara jujurnya amatlah tidak berkenan, tapi kalau ada offer suruh repeat, insyaAllah.. i'll be more than glad to join.

anyway, i hope all my entries can help anyone who google-d about a trip to Cairo/Kaherah/Mesir/Egypt. ^^

xoxo,
pinat



Cairo, Egypt - Mesir Part 6

Salam

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5

berakhirnya Fayoum, makanya hampir berakhir lah jejak kami di Mesir. harini hari terakhir bagi kitorang di bumi Mesir. last visit, kitorang decide nak ke Museum of Egypt then shopping /lagi/ #k

pagi-pagi tu punyalah berangan nak jumpa Mat Luthfi sebab semalam nya dia ada kt Cairo untuk simposium something lah. sekali punah harapan sebab flight dia pagi tu. srooootttt.

then kitorang gerak ke muzium yang terletak dekat area Medan Tahrir. ingat tak kisah revolusi 2011? ye. dekat area situ. sebelah muzium tu ada satu bangunan politik something like that yang dibakar. surround kawasan medan Tahrir tu penuh dengan kereta kebal, askar bersenjata, polis bersenjata, polis yang menyamar rakyat biasa pun ramai. siap pakai bulletproof vest memasing. kita yang tak biasa ni dalam dada punyalah berharap takde apa yang berlaku kan. Alhamdulillah. takde apa. boleh kata kerajaan dorang yang agak paranoid mungkin. takut nau.

muzium mesir ni entrance fee 75LE. TAPI kalau nak masuk tengok mumia and katanya ada Firaun Ramses II ke III ntah. kena bayar lagi 100LE. kitorang just amek yang 75LE je pusing dalam muzium. itupun dah penaaaattt. leulz. muzium ni pun rasanya act as tempat pengumpulan segala artifak yang dijumpai dalam piramid. banyak lagi artifak dalam kotak-kotak yang selalu archeologist guna letak barang tu still tak dibukak. banyak lagi monumen firaun yang masih dalam re-structured. semua dalam muzium tu ada artifak, monumen dari pelbagai zaman firaun. kalau suka sejarah zaman purba firaun amatlah digalakkan ke sini. sangat sangat digalakkan. puas kot.


keta ni betul2 depan entrance muzium orz




75LE entrance fee

bangunan yang dibakar ketika revolusi

medan tahrir

sigh

 kemudian, bergerak ke pasar Hussein kembali. untuk last minute shopping. menghabiskan segala LE yang ada sebab nak bawak balik tukar kt Malaysia pun tak laku. huhuhuhuhu.






then, ke rumah Anis dekat Rumah Negeri Sembilan, Anis dan rakan-rakan buat jamuan sikit untuk kitorang. malamnya tu pukul 12am semua bergerak ke airport. ahli rombongan 9 orang akan fly ke Abu Dhabi for 2 days. dan tinggal lah yours truly sensorang kt Cairo untuk flight iols esok nya pukul 1.30pm. TAT


jamuan serba sedikit




nasib baik adik2 tourguide, Anis sudi tumpangkan rumah untuk satu malam. and jejaka2 kachak ni sudi nak hantar keesokkan harinya ke airport. dapatlah merasa minum 'asir atas kereta tepi jalan pukul 2 pagi. hahahahahahaha


orange juice in the middle of the night. 

last pic of Cairo International Airport sobs. 

dengan ini. berakhirlah kisah di Egypt. next post insyaAllah untuk overall budget.

sekian.
pinat.

Cairo, Egypt - Mesir Part 5

Salam.

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4

okeh ! lepas dah seharian semalam berpusing di bandar Cairo.. marilah ke bandar lain, iaitu Fayoum. tempat dimana tasik Qarun, Qasr Qarun, Kincir Air Nabi Yusuf dan Air Terjun Padang Pasir terletak.

Fayoum ni jarak dia dalam 2 1/2 hours driving from Cairo. Sempat la kitorang melenakan diri dalam van tu ha. sepanjang perjalanan dapat dilihat ladang2, tumbuhan tumbuh subur di tanah Fayoum. tanah yang berkat. bandar yang dibina oleh Nabi Yusuf. subur sungguh tanah dia. kiri kanan ada ladang bawang, ladang oren, pokok2 zaitun etc.




masa memula nampak tasik Qarun tu rasa tak percaya tu tasik pun ada. sebab luas sangat. SANGAT. like..tak nampak hujung seberang sana. katanya, keluasan tasik tu dalam 55,000 hektar and keluasan tu macam menunjukkan betapa banyaknya harta Qarun yang ditenggelami bumi. lepas stop kejap tepi jalan tengok tasik Qarun, we moved to Qasr Qarun. orang kata istana Qarun, tapi bila baca info board, macam tempat tu bukan istana, tapi kuil. katanya bangunan tu muncul atas tanah balik. kuasa Allah kan. siapa boleh halang. dulu, Allah tenggelamkan semuanya. kemudian Allah timbulkan balik sebahagian yang ditenggelamkan-Nya sebagai ibrah untuk kita semua. building ni kalau ikut info ada 3 tingkat, 336 chambers. tatau lah digunakan untuk apa chambers2 tu. mungkin untuk simpan harta dia yang menggunung. bayangkan istana dia besar mana kalau kuil/temple dia pun dah sebanyak tu biliknya. ya Allah. tu pun sombong lagi dengan Allah. isk nak masuk area qasr qarun ni kena bayar tau. 20LE sorang. tapi tu lepas nego tak silap. kalau tak harga dalam 40LE? not sure bout that.


tasik Qarun



nuuuun disana Qasr Qarun

 then, kitorang bergerak ke Wadi El-Rayyan. nak masuk dalam kawasan ni kena bayar around 17LE/person. masuk je dalam area ni. padang pasir kiri kanan. kitorang yang tak pernah merasa padang pasir ni ape lagi. teruja sangat la kannnnn. dapat pulak merasa berjalan atas padang pasir tu. rasa nak menangis time tu. macam one of my dreams dah dapat. /mentally tick off desert from my list/ dapat duduk dekat padang pasir tu macam tanak gerak. hahahahaha.



padang pasir luas pemandangan





 and then, kitorang masuk ke dalam lagi...mencari air terjun padang pasir. gaya sebut air terjun macam perghhh tinggi gila la kan. air terjun kan? mesti la terbayang macam air terjun dekat sini ha. kena panjat batu bata segala nak sampai kat punca air terjun. takde maknanya la haiiii. comel je. tapi bagi orang-orang arab yang tak jumpa benda tu. macam satu nikmat untuk dorang. boleh mandi manda dekat tengah-tengah padang pasir. dekat area tu ada kedai, tempat makan. kitorang bawak bekal untuk lunch, bolehlah duduk-duduk area situ makan-makan sambil menikmati pemandangan padang pasir.


comel je khennnnnn




then, lepas makan, semayang semua. kitorang gerak masuk dalam bandar Fayoum mencari kincir air Nabi Yusuf. bila sebut kincir air tu.. bayangan ofc lah dekat ladang udara angin hembus sepoi-sepoi bahasa bagai kan? kan? idak le rakan-rakan sekelian. kincir air tu tengah-tengah bandar. dan sayangnya tak dijaga elok. ;_______; tinggalan nabi, tak dijaga elok. kalau ikut apa yang diceritakan oleh Aizat, our tourguide, dia kata kincir air ni banyak. kiranya yang kitorang tengok tu antara yang utama lah. Nabi Yusuf nak atasi masalah kemarau Mesir 7 tahun, baginda salirkan air dari sungai Nil ke Fayoum, takungkan di satu kawasan,dan guna kincir air untuk salirkan air ke seluruh bandar Fayoum. sayangnya kincir air tu dah tak berpusing lagi dan kotor. sobs.

kincir Nabi Yusuf



bandar Fayoum


that's the end of our journey on day 5. balik tu semua hanyut dalam kereta. sekali dengan tourguide hanyut. dan kitorang berdepan dengan traffic yang sangat na'uzubillah. tension kalau drive. hahahahahha

cont day 6 , last day. next.


till then,
pinat.

Cairo, Egypt - Mesir Part 4

 Salam.

Part 1
Part 2
Part 3

now, we done dengan Alexandria trip. harini masa untuk berpusing di bandar Cairo, ke Kubu Sultan Salahuddin, Masjid Azhar and shoopppppiinngggggggg dkt pasar Hussein. so..lets go!

first place yang dituju adalah...Uni Al-Azhar. Uni yang tertua di dunia, hidup dengan wakaf dari para dermawan yang wakaf demi fisabillah. tak dapat masuk punnnnn. tapi dapat snap gambar dekat depan sign dia pun dah cukup dah. at least. AT LEAST dah jejak depan muka bumi Al-Azhar, uni yang byk melahirkan ulama'.

tuan tanah /peace!/

next, we off to Qal'ah Salahuddin atau Kubu Salahuddin Al-Ayubi. Kubu ni dibina untuk menghalang musuh memasuki bandar Cairo. sangat strategik. dari puncak boleh nampak seluruh bandar Cairo. sesuailah dengan nama kubu kan? okay. dalam kubu ni. ada satu masjid, masjid Ibrahim Pasha. binaan nya...MasyaAllah. hebat. cantik. then, ada muzium tentera, muzium polis. dlm muzium tentera ni memang ada tentera jaga. siap kereta kebal bagai lagi. agak la cuak kan. jalan merata dgn senapang segala. orz. entrance fee utk Qol'ah ni is 60LE.

entrance fee 60LE

nak masuk ni pun kena scan okayyyy~


in front of masjid ibrahim pasha

tugu ibrahim pasha

muzium tentera



bandar cairo view dari puncak

masjid ibrahim pasha

inside view

habis setengah hari jugak pusing Qal'ah ni. then we off to Masjid Al-Azhar untuk zuhur. paling tak lupa ada insiden masa nak amek wuduk kt masjid ni. tetiba masjid takde air. tak pam ke ape ntah sebabnya. kesian Aida dalam toilet. ade la dalam 10 minit kan. huhuhuhuh. lepas solat semua, off to pasar Hussein yang seberang jalan je dari masjid ni. lunch kitorang makan Shawarma je. dalam 14LE sorang utk Shawarma ni. sambil jalan, sambil makan.

after that we off for shopping dekat pasar ni. ade la dalam 2 1/2 jam(?) something like that. :3

masjid al-azhar


pejabat al-azhar

shawarmaaaaaa



then..pulang ke sangkar untuk beradu dan merehat kan badan.

tips: untuk shopping dekat pasar Hussein ni, tawar sampai half price yang dia bagi. insyaAllah boleh la dapat kurang banyak.

anekdot: malam tu, kitorang as in anak2 dara 4 orang ditugaskan untuk masak dinner. dengan rela hati lah chef kitorang si syaza tu offer diri nak masak tomyam petik jari katanya... sekali dapat ayam, ayam beku stok campak kt dinding, dinding retak. mulalah proses memasak tomyam secara jayanya oleh 4 org anak dara. macam2 benda jadi. dapur bising gila dengan suara kitorang. siap masak sambil tutup pintu tanak bagi mak2 jenguk dapur. aida sampai jatuhkan tungku dapur sbb kelam kabut memasak. 25 taun hidup, tu first time tgk orang angkat periuk, sampai tungku dapur jatuh. leulz. all in all tu memori paling comel ku ingat. :')

till then,
pinat.

Cairo, Egypt - Mesir Part 3

Salam.

Part 1
Part 2

Alexandria timeeeeeee !!!

kay, kitorang memang excited nak pegi Alex. siap pesan kt Fakhrur suh pesan kt driver datang awal. tanak bazir masa dekat atas jalan. maklumlah Cairo - Alex is like...4hrs journey by car. pagi tu, hakikatnya...driver tu datang pukul 9 pagi. SEMBILAN. tekalah pukul berapa sampai. dah zuhur dah baru sampai. orz.

sampai je kat Alex, kitorang gerak ke Muntazah, Muntazah ni tak silap cam royal garden lah. tempat warga tempatan having picnic semua. sangat besar. BESAR. dalam Muntazah ni lah terletak Istana Raja Farouq. kalau tak silap, bak cerita tourguide, Raja Farouq ni raja yang zalim. tapi sumpah istana dia besar gila. lepastu bak kata dorang, sebanyak pohon tamar yang tertanam keliling istana dia, seramai itu lah mistress dia. memang banyak. serius banyak. tak tipu. oh entrance fee untuk Muntazah ni around 14LE ke 17LE somewhere around that la.

sebelum pegi tengok istana tu, kitorang stop dulu dekat satu bridge ni, dorang called the bridge as 'mini London bridge' sebab binaan dia seakan-akan London bridge. bridge ni dibina oleh Raja Farouq untuk isteri dia yang keturunan Hungary-Austria. alaaaahhh.. ala2 shah jehan bina taj mahal tu lah. tanda chenta abadi gittewwww.

and disebabkan Alex ni terletak dekat Mediterranean Sea, ya Allah air diaaaaa. jernihhhhh jernih sangat. sayang sebab tak dapat pegi tepi pantai. sobs. takpelah. takde rezeki. next time mungkin ada. /pray hard/


Istana Raja Farouq

view on the way to Mini London bridge

on the bridge

the sea. MasyaAllah crystal clear!





still, Istana Raja Farouq


then, we off to Maqam Nabi Daniel and Luqman Hakim. after that we off to bangunan Mara untuk late lunch and sekali solat maghrib dekat sana. and then, pergi jenjalan dekat kubu salahuddin. view sangat nice and i love it. 

maqam Nabi Daniel

kubu Sultan Salahuddin

setel semua terus off back to Cairo. benci tau driver gini. datang lambat, tapi nak balik awal je. >8(

tips: kalau ke Alexandria, much better stay for a day or two. tak silap rumah tamu dekat bangunan Mara tu dalam 20-30LE je per night. murah.

sekian day 3. nak sambung day 4 macam panjang sangat pulak. makanya..next post lah. teeheeeee.

till then.
pinat.