Mar 18, 2015

Cabutan bertuah

salam.

tajuk kemain kan? hahaha

okay takde. actually I just came back from tge dentist. and I just lost the left right third molar tooth kalau ikut bahasa dentist, atau bahasa kita, Gigi geraham yg belakang sekali belah kanan.

klinik Gigi yang bertuah mendapat kunjungan beta adalah Klinik Pergigian Halizah dekat belakang Warta, Bangi. or sekarang ni Giant. Tp org bangi memang akn tetap panggil warta jugak even tukarlah bape kali pun hak milik. lol

back to story, iols memang sakit gigi sejak Dec 2013...pastu bila g klinik, kena buat appointment yang setahun akan datang. memang taklah. dah lah iols ni penakut dengan dentist hahaha. tapi sebab dah tak tahan sangat sakit gigi yang dah setahun terseksa ni, iols pun pergilah serah diri dekat dentist. walk in je. serius tak tahan kot sakit kalini. sampai tak tidur malam. tatau lah bape banyak pil tahan sakit iosl telan semalam.

so, pegi tadi walk in je, xyah appointment. memula ingat nak buat consultation je nak tau kaedah rawatan ape yang sesuai, berapa harga bagai. pastu doc tu tanya nak cabut terus atau nak cabut nanti2? memula macam nak cabut esok lusa, maklumlaaa td pergi bawak berapa je cash nye ha. takut gak tak mampu nak bayar kan. sebab dah deal dgn ayah, consultation iols bayar, tapi treatment ayah bayar. bila tanya doc tu berapa estimate harga, doc ckp dlm RM250 sebab mungkin kena jahit gusi lepas cabut. terus iols setuju je. hahahaha redha habes tadi serah diri. macam nak menangis pun ada.

lalu bermulalah sesi pencabutan gigi geraham iols. memula doc letak jeli, pastu ubat bius. relax jap dalam 5 minit, terus mula proses mencabut gigi. baguslah doc ni sebab before start dia ajak sembang sume dulu nak bagi relax and time proses tu pun dia explain tengah buat apa semua. sakit tu sakit la bro. sape yg cabut gigi geraham Tak sakit? Ce cite? sakit biasa2 je pun. maybe sebab my gigi ni dia dah pecah yang atas tu, so susah sikit doc nak tarik keluar. Ade la dalam 15 minit proses tu.

bila dah siap, doc tunjuk gigi iols..amboi kemain besar akar bawah tu. memang la gusi berdarah gila sebab koyak besar. makanya kena lah jahit. memang terasa lah benang kat bibir masa doc jahit tu. proses cabut bagai semua ni amek masa dalam 30 minit la jugak. okay la. then abes semua, dapat ubat, bayar RM250 setel. minggu depan pegi bukak jahitan, and consult untuk gigi geraham kiri pulak hahahaha (gelak redha)

sampai post ni ditulis, kesan ubat bius still lagi terasa. rasa macam mulut side kanan bengkak, kebas bagai. and tempat cabut TD still berdarah. doc pesan suruh minum ais banyak2 jangan minum yang panas. makanya Kita jumpa minggu depan la doc ye. oh Saya dapat doc laki. bukan doc halizah sendiri. doc yg lelaki ni pun okay. rate rawatan kat sini pun rasa macam berbaloi je kot ? kat bawah ni kos2 rawatan dekat klinik Gigi halizah ni.
kos rawatan 

kos rawatan tuan tanah.


okay, sekian sahaja pengalaman iols setelah 13 tahun tak mengadap dentist. hahahah 

till then,
pinat